zondag 17 januari 2010

geodata: graag verse waar!

Zoekend in het NGR (www.nationaalgeoregister.nl) merkte ik dat de manier waarop ik primair wil zoeken niet gemakkelijk is. Ik ben meestal op zoek naar data die nú geldig is. Eigenlijk heel vanzelfsprekend lijkt me, als ik een krant koop is het ook die van vandaag, mijn haring heb ik ook graag vers en van de halfvolle mel die ik uit het rek haal heb ik graag dat die nog een paar dagen houdbaar is.

In de metadata standaard is om te zoeken op nu geldige data het veld temporele dekking beschikbaar. Onbekend en dus onbemind, maar o zo belangrijk. En ik wil meestal niet persé weten tót wanneer en nog minder sinds wanneer die geodata bruikbaar is, maar vooral is die dat nú is. Graag in alle portalen dus een vinkje "alleen nu geldige data".

En de geodata waarvan in de metadata niet is aangeven wanneer deze geldig is dan? Als mijn visboer niet wéét of mijn haring recentelijk nog in zee zwom neem ik een andere (vis)afslag!

2 opmerkingen:

  1. "Temporele dekking" is een verplicht element van het Nederlands profiel op ISO 19115 voor geografie dus zo onbekend is dit als het goed is niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Nico,

    Mijn "onbekend en dus onbemind" is gebaseerd op een quickscan uit het Nationaal Georegister (NGR). Daar blijkt temporele dekking slechts sporadisch te zijn ingevuld.

    BeantwoordenVerwijderen