maandag 21 december 2009

T_Visionarium: interface of hallicunatie?

Alweer een paar weken geleden een bezoek gebracht aan de Zuiderkerk in Amsterdam waar de experimentele 3D installatie T_Visionarium stond opgesteld.

T_Visionarium is een door de University of New South Wales (Australiƫ) ontwikkelde 3D interface. In een ronde opstelling (zoals Panorama Mesdag) worden duizenden beelden rondom de gebruiker geprojecteerd. Door een 3D (prisma) brilletje op te zetten ziet de gebruiker dit in 3D. Met een WII-achtige pointer kan een van de beelden worden geselecteerd, waarna alle andere beelden die hier iets mee gemeen hebben zich rond dit beeld hergroeperen.

En bijna hallicunerende ervaring: door het 3D effect schieten de beelden als een soort van vloeistofdia dwars door de ruimte alsvorens ze gehergroepeerd weer tot rust komen.

In dit geval betrof het filmfragmenten die op "ruimtelijke ordening en de stad" betrekking hebben. Al deze beelden waren voorzien van tags met tijd, locatie en thema en konden op basis hiervan worden geordend. Zie http://weblogs.hollanddoc.nl/deeeuwvandestad/2009/10/15/wat-is-t_visionarium-open-city/ voor een impressie.

Wellicht ook leuk als interface voor bijvoorbeeld het NGR. Met geodatasets en vooral toepassingen van geodatasets in plaats van filmfragmenten, en de diverse bekende metadatatags als sorteer- en groepeeropties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten