vrijdag 25 september 2009

News balls please!

Bij menig couch potato is al lang bekend dat de combinatie van chips en voetbal een heel goede is. Ook de UEFA is hier regelmatig mee bezig. Een chip in de bal zou moeten kunnen aangeven of het "bruine monster" over de lijn is. Eerdere pogingen gaven nog niet het gewenste resultaat, tijdens experimenten in 2007 gaf de apparatuur een doelpunt aan terwijl de bal duidelijk over de lat ging.
De Voetbal International van Duitsland (Der Kicker) bericht dat experimenten sindsdien betere resultaten geven, en dat komt door "eine neue Art der Positionsbestimmung". GIS dus!

Uit sportoogpunt ben ik benieuwd wanneer dit wordt ingevoerd en hoe lang het duurt voordat voetballers chips in de neuzen van hun schoenen aanbrengen die dit systeem laten geloven dat de bal over de lijn is.
Uit GIS oogpunt zit ik te bedenken welke sporten zich nog meer lenen voor GIS toepassingen: de wielrenners mogen geen oortjes meer, maar met TomTom buddy of Google Latitude kan een ontsnapping uit het peloton ook goed gevolgd worden door ploeggenoten. De bionische broer van Tiger Woods kan met realtime informatie over windrichting en snelheid en een DTM van het golfterrein de ene birdie na de ander eagle (hé, die term kennen we in GIS-land!) slaan.

Met de Olympische Spelen van 2028 in Nederland in het vooruitzicht een mooie kans om de mogelijkheden van geo-informatie weer eens op een ander podium te presenteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten