woensdag 8 mei 2013

Esri REST API als standaard: het einde van WMS, WFS, WCS (en OGC)?

Reuring in en rond het OGC: Esri heeft haar Geoservices REST API specificatie als standaard aan de internationale geostandaardenbeheerder OGC aangeboden, en deze maand mogen de OGC leden met stemrecht uitroepen of ze het een goed plan vinden deze Esri standaard tot OGC standaard te verheffen.

Op het eerste gezicht lijkt het handig REST tot standaard te verheffen. In veel gemeentelijke en provinciale GIS viewers zie je nu GeoWeb als voorkant dat via REST babbelt met ArcGIS aan de serverkant. Als we allemaal REST-met-een-esri-accent praten kun je die achterkant als je dat wilt inruilen voor open source producten als Geoserver of Mapserver, of proprietary server software van Autodesk, Oracle of Geomedia. Of omgekeerd kun je ArcGIS aan de achterkant houden en er REST sprekende web- en/of desktop clients mee laten werken. Hardstikke interoperabel!

Maar ja, daar hadden we toch al standaarden voor? De familie WxS (de broertjes WMS, WFS, WMTS, WCS, WMC en hun neefjes CSW, SLD). waarom dan toch een nieuwe standaard? Dát staat ontnuchterend beschreven in een bijlage bij het voorstel van Esri (samen met o.a. Oracle) aan het OGC. Daarin staat beschreven wat de overlap is tussen de 8 voorgestelde op REST gebaseerde standaarden en hun bestaande equivalenten. Die overlap is groot, en de motivatie van Esri c.s. om tot een nieuwe serie standaarden te komen is dat van de bestaande standaarden een hoop functionaliteit toch niet gebruikt wordt. Veelal gaat dat om functionaliteit "aan de achterkant": de WxS standaarden ondersteunen veel rijkere datamodellen dan dat Esri's geoservices REST doet.
De OGC standaarden willen alle mogelijkheden omvatten terwijl Esri met zijn REST specificatie een praktische 80/20 regelt hanteert: als we met 20% van de inspanning (lees: regels programmacode) in 80% van de functionaliteit van de OGC services kunnen voorzien, dan is dat toch voldoende?

Dan zijn de bestaande standaarden blijkbaar te complex. Doe daar dan wat aan, zou je denken. In diezelfde bijlage wordt echter ook aangegeven waarom het volgens Esri & Oracle niet mogelijk is de bestaande standaarden aan te passen: "While it would be possible to develop new versions of the OGC Web Services standards using a consistent framework and with support for JSON representations and a RESTful "binding", this will likely take significant time due to the unresolved REST-related discussion items, the current organization of OGC SWGs based on the individual standards and the fragmentation into separate standards."

Daarmee wordt dit voorstel aan het OGC een verzoek om in te stemmen met de bevinding dat de traagheid en fragmentatie van het OGC en haar Standard Working Groups (SWG's) daadkrachtige en samenhangende ontwikkeling van de standaarden onmogelijk maken. Breng dan maar gelijk een voorstel op tafel om het OGC helemaal af te schaffen!

Het is daarmee een testcase voor het OGC: willen het OGC de club zijn die voor iedere toepassing één standaard voorschrijft, of wordt er voor iedere toepassing een serie "standaarden" goedgekeurd. Net zoals de Nederlandse vereniging van huisvrouwen een keurmerk hanteerde, waaraan zowel Dreft als Dubro voldeden, en net zoals het Koninklijk Huis bij het uitdelen van het predicaat "Hofleverancier" ook geen exclusiviteit binnen een branche nastreeft.

Standaarden: je kunt er niet genoeg van hebben!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten