Gisteren bij ESRI Nederland de presentatie van de metadata-editor GeoSticker 3.0 bijgewoond.
Opvallend was dat een flink aantal van de vragen en opmerkingen uit het ca 35-koppige publiek betrekking had op portalen in het algemeen en het Nationaal Georegister (NGR) in het bijzonder: wat is de waarde van de inhoud van het NGR? Kan ik er blind op varen (dus een positief stelsel in kadastertermen) of is de opname in het NGR weliswaar conform NGR vereisten maar zegt dat nog niets over de juistheid van het aangebodene (een negatief stelsel). Oftewel: Moet het NGR een "doorbitch" aanstellen?
Een stapje verder is het NGR als Nederlands Inspire portaal. Dat is andere koek, want dan wordt je als data-provider aansprakelijk voor hetgeen je aanbiedt. Ja, dan bedenk je je wel 2 keer voor je enthousiast aan het uploaden slaat.
Mijn idee: trek het uit elkaar. Maak van het NGR een "loosely coupled" (!) portaal dat geen absolute waarheid nastreeft maar een uitnodigende, inspirende (!) samenwerkingsplek wordt.
Maak daarnaast van een Nederlands Inspire portaal dat formeel, afrekenbaar, 100% betrouwbaar, 24 uur/dag, 7 dagen/week beschikbaar is. dan heb je een helder verwachtingsmanagement waarbij creativiteit en formaliteit elkaar nou eens niet in de weg hoeven zitten
donderdag 29 oktober 2009
Kwaliteit van metadata (2)
Labels:
geoloketten,
georegister,
geosticker,
inspire,
kwaliteit,
metadata
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goed idee GertJan.
BeantwoordenVerwijderenGemeenten e.a. zijn nog maar schoorvoetend aanwezig in het NGR. Hoewel we allemaal op zoek zijn naar 'de waarheid'of 'SPOT' (singlePointofTruth), investeren bronhouders nog minimaal in een goed gegevensbeheer en het procesonafhankelijk beschikbaar stellen intern en extern.
Juist het experimenteren o.a. in het NGR en met webservices te presenteren in de bijbehorende viewer, stimuleert enorm. Copy/paste maar eens een willekeurige URl (WMS) van het provinciaal Georegister naar de NGR-kaart. Iedereen snapt het dan meteen!
En openstandaarden? Laten de leveranciers nou eens ophouden hun eigen dialecten toe te voegen. Ze blokkeren de Geo-ontwikkeling en dus hun eigen markt enorm daarmee. Laten de opdrachtgevers de standaarden afdwingen.
Ben benieuwd GertJan of GeoSticker 3.0 van Esri al instaat is haar metadata direct te harvesten in het NGR en daarbij bruikbare WMS en WMS kan publiceren.
Het gaat leuk worden!
Willem Hartzuiker
Coördinator GEO-informatiSERING
Gemeente Utrechtse Heuvelrug