vrijdag 17 augustus 2012

PDOK is een electriciteitscentrale

Nog pakweg 135 nachtjes slapen en dan is het programma PDOK tot een einde gekomen. Uiteraard loopt de voorziening gewoon door. Daarom wordt er momenteel gekeken hoe PDOK het beste "in de markt" kan worden gezet. GeoNovum organiseerde daarvoor een workshop waar ik was uitgenodigd om over de voorkant van PDOK mee te denken.

PDOK loopt er tegenaan dat een verzameling geoservices lastig verkoopbaar is, want het heeft geen voorkant. Data is niet sexy, een kaart of applicatie wel. Daarom is er een viewer in ontwikkling (PDOK-kaart) die als teaser moet gaan werken.

Naar mijn idee is het een slecht plan om die viewer ook als afzonderlijk PDOK product in de markt te willen zetten. Tijdens de workshop schoot mij de analogie met e-books en e-readers te binnen: een boekhandel levert e-books, en heeft een e-reader (viewer) slechts als hulpmiddel in de etalage staan. wil je een e-reader, ga dan naar je lokale computerboer. Als mijn boekhandel zich gaat richten op de verkoop van e-readers loopt het slecht af. Schoenmaker, blijf bij je leest noemen we dat.

Gisteren realiseerde ik me dat die analogie sterker kan.

PDOK is eigenlijk een electricteitscentrale: je stopt er diverse brandstoffen (datasets) in, een combinatie van kolen, aardgas, olie, biomassa en misschien zelfs wel een nucleair brandstofstaafje. Wat er uitkomt is gestandaardiseerde, gebruiksklare geo-electriciteit: webservices. Hardstikke handig: zo heb ik zelf geen aggregaat nodig om mijn eigen geo-stroom op te wekken.

Om de analogie nog even compleet te maken: Van mijn electriciteitsleverancier verwacht ik ook niet dat die stofzuigers, strijkijzers, televisies en andere stroom verbruikende apparaten gaat verkopen. Goede wijn behoeft geen krans, goede PDOK-geoservices behoeven geen PDOK kaart.

Die geoservices vallen wel trouwens wel in 2 productgroepen uiteen: Enerzijds map services (kaarten met opmaak: als WMS, al dan niet met een serie SLDs, of tiled: TMS/WMTS) anderzijds data services (features: WFS, grids: WCS, downloadservices met een Atom feed als envelopje er omheen). Wezenlijk verschillend, met daardoor ook potentiel verschillende gebruikers.
Misschien dat die 2 productgroepen nog wel een differentiatie in marktbenadering rechtvaardigen.

5 opmerkingen:

  1. De analogie van PDOK kaart met e-book / e-reader vind ik ook niet zo passend.
    PDOK-kaart moet je ook niet als viewer positioneren. Als iedereen WMS, WMTS en andersoortige afkortingen kon vertalen, laat staan gebruiken, zou PDOK-Kaart ook niet nodig zijn.
    Voor de niet Geo kenner zijn de Geo standaarden veel te moeilijk en te hoog drempelig (in goed Nederlands). Vandaar dat niet alleen Google Maps een api heeft, maar ook de Ordnance Survey en de NGI (Fr) publiceren een api om de kaart services eenvoudig te integreren in web toepassingen.

    zie ook:
    http://api.ign.fr/accueil

    https://www.ordnancesurvey.co.uk/oswebsite/support/web-services/code-playground.html

    Jeroen Baltussen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het bouwen van een eigen API is het begin van een vendor lock-in situatie, ik kan me niet voorstellen dat iemand daar naar toe wil met het Kadaster.

      Beide voorbeelden OS en IGN vereisen registratie voor het gebruik, niet echt iets dat past in het idee van Open Data en INSPIRE.

      Verwijderen
  2. Ik vind de analogie tussen een e-Book (PDOK webservices) en een e-Reader (PDOK Kaart weergave) wel goed.

    Sterker nog: de voorbeelden van Gert-Jan laten zien waarom PDOK Kaart zo belangrijk is:

    - Amazon had succes met e-Books, maar de Kindle heeft er een echt groot succes van gemaakt; inhoud + weergave = succes

    - Geografische data + Google Maps = succes.

    De verwijzing naar stroomverbruikende apparaten vind ook inteessant. Er was op zeker moment electriciteitsproductie, maar de brede toepassingen kwamen slechts zeer langzaam op gang. Juist het ontbreken van apparaten (anders dan verlichting) belemmerde een grootschalige uitrol. Er waren al gaslampen, dus er leek ook helemaal geen noodzaak te zijn voor electrische lampen. Juist toen er meer apparaten en toepassingen gevonden werden kwam het grote succes.

    In de GIS (PDOK) wereld is er een soortgelijke situatie. We willen geen grootschalige PDOK toepassingen maken. Wel willen we laten zien wat er beschikbaar is aan webservices, vooral voor niet-GIS experts (want daar zal de grote groei moeten worden gerealiseerd).

    Erik Vriend (PDOK Loket projectleider)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie meer toekomst in de ontwikkeling van extensies op bestaande producten die de pdok services nog eenvoudiger toe laten voegen. Zoals de arcgis csw extensie, een vicrea pdok plug, pdok services standaard in flamingo v4, pdok-qgis extensie, openlayers-pdok-layer enz. Financiële plaatje moet à la Google , gratis voor de eerste 1000 clicks, daarna betalen (en dan ook een goeie sla). Zorg ook voor optimale ontsluiting door (open data) portalen en search spiders, optimale formaatkeuze (dus ook csv, Kml, json, rss) en goede metadata

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het wel met Jeroen eens!
    Een helder beschreven API zal iedereen in staat stellen om de bechikbare PDOK services te ontsluiten, dat is nu alleen voorbehouden aan diegene die zich echt verdiepen in de structuur en de syntax van het Geo domein.
    Door zo'n API zal ook de 'simpele' ontwikkelaar eenvoudig kaarten op het web kunnen plaatsen zonder de specifieke Goe kennis eigen te moeten maken.

    Het voorbeeld is Google Maps, daarvoor kon je niemand uitleggen wat je als gisser eigenlijk uitvoerde, na de introductie schiet het gebruik als een woud van paddestoelen uit de grond, juist vanwege die simpele toegankelijkheid.

    Dat er daarvoor een 'viewer'nodig is ala Google is prima, zolang het geen product op zich wordt. Maar het trekt wel het gebruik los en dat moet het hoofddoel zijn.

    Voor geavanceerder gebruik zijn er initiatieven als Altas Leefomgeving, daar kan je straks (versie 2, in ontwikkeling) putten uit de beschikbare services in het NGR en PGR, naast specifieke Atlas gerichte toepassingen.
    Door deze combinatie kan een burger straks alle beschikbare content rondom zijn woonplaats/interessegebied eenvoudig in een geintegreerd kaartbeeld ontsluiten.
    Om deze functionaliteiten ook binnen de PDOK viewer API megelijk te maken lijkt me dubbel uitgeven van overheidsgelden.

    BeantwoordenVerwijderen